Descoperire de senzatie: 20 de versuri considerate pierdute din Epopeea lui Ghilgamesh

http://simplegade.ro/2015/10/03/descoperire-de-senzatie-versuri-noi-din-epopeea-lui-ghilgamesh/

 

O tabletă de argilă veche de 2.500 de ani, descoperită în Irak în 2011 şi descifrată acum, conţine 20 de versuri considerate pierdute din Epopeea lui Ghilgamesh, cea mai veche scriere literară a umanității.

Descoperirea a scos la lumină un capitol necunoscut al poemului din Mesopotamia mileniului al III î.e.n. Noua secţiune de text aduce sunet şi culoare pădurii zeilor despre care se credea până acum că ar fi învăluită în tăcere, scrie livescience.com.

Noi detalii despre conflictul interior al eroului sumerian sunt scoase, de asemenea, la suprafață de noua tăbliță descoperită în Irak.

În 2011, muzeul Sulaymaniyah din Slemani, în regiunea Kurdistană a Irakului a achiziționat aproape 90 de tăblițe de lut de la un cunoscut traficant de antichități.

Una dintre tăblițe a atras atenția lui Farouk Al-Rawi, profesor în Departmentul de Limbi și Culturi din Orientul Apropiat la Universitatea din Londra. Era o bucată mică de argilă încă plină de noroi, dar acoperită cu o scriere cuneiformă. Muzeul a plătit 800 de dolari pe piesa antică.

Cu ajutorul lui Andrew George, traducătorul Epopeii lui Ghilgamesh ediția Penguin Classics, 2000, Al-Rawi a tradus textul de pe tăbliță în doar cinci zile. Era vorba despre un capitol necunoscut din celebra istorie a lui Ghilgamesh.

Artefactul ar fi datat din perioada cea mai veche a Babilonului (2003-1595 îen), potrivit Sulaymaniyah Museum. Al-Rawi și George cred că piesa este mai recentă, ar data din  perioada noului Babilon (626-539 îen).

Ceea ce au tradus Al-Rawi și George face parte din tăblița a cincea a odiseii antice, în care se descrie călătoria regelui Ghilgamesh din Uruk și a lui Enkidu (omul sălbatic creat de zei ca să-i țină companie regelui) prin pădurea de cedrii (casa zeilor) pentru a-l învinge pe uriașul Humbaba.

Cele 20 de versuri necunoscute până acum completează drumul prin pădure, descriind cum arăta pădurea și ce sunete se auzeau acolo.

“Noua tăbliță continuă acolo unde alte surse sunt lacunare și aflăm că Pădurea de Cedar este plină de păsări gălăgioase și cicade, de țipete de maimuță și urlete în copaci”, a explicat Andrew George pentru Live Science.

Este un detaliu extrem de rar pentru un text atât de vechi: pentru căpcăunul Humbaba este o formă de distracție muzica din spatele acestor sunete disparate ale pădurii “la fel ca regele Loiue din Cartea junglei”.

Textul tradus în limba engleză poate fi văzut aici

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s